Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Μολών λαβέ

Δεν βλάπτει, έστω και με δυο ημερών αργοπορία, να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο:

«Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτ’ εμόν εστίν, ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Αγάπη και γνώση


"Στον χριστιανισμό η αγάπη είναι μέθοδος της γνώσης. Εάν λοιπόν επιθυμείς να γνωρίσεις τα επουράνια μυστήρια, τότε αγάπα τον Θεό με όλη σου την καρδιά και την ψυχή και τη σκέψη. Και ο Θεός θα κατοικήσει μέσα σου, και έτσι θα είσαι εν τω Θεώ και ο Θεός σε σένα. Και θα αισθανθείς ως αληθινά κάποια πράγματα που στέκουν έξω από όλες τις οπτικές του ανθρώπου, τη γνώση και τη λογική".


[Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς: Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται...
Εκδόσεις Εν Πλω 2008, σ. 94
]

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Πίστη και πόνος


«Οι λαοί που ζούνε με πόνο και με πίστη τυπώνουνε πιο βαθιά τον χαρακτήρα τους στον σκληρό βράχο της ζωής».


[Φ. Κόντογλου. Η πονεμένη Ρωμιοσύνη.
Εκδόσεις Αστήρ 1963, σ. 269
]

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Ορθόδοξη παράδοση


Ενώ η ορθόδοξη παράδοση είναι για μας κάτι περισσότερο από τα πρωτοτόκια μας, την πουλάμε «για ένα πιάτο νερόβραστη και άνοστη φακή, γιομάτη ευρωπαϊκές πέτρες».


[Φ. Κόντογλου. Οι νεωτερισμοί και η ελληνική παράδοση.
Εφημερίδα Ελευθερία 5/9/1948
]

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Πλούτος


«Καταστράφηκε η περιουσία σου, δεν καταστράφηκες εσύ. Κατεστραμμένος έμπορος δεν σημαίνει και κατεστραμμένος άνθρωπος. Ο πλούτος δεν γεννήθηκε μαζί σου. στο δρόμο της ζωής τον απέκτησες και στο τέλος της ζωής πρέπει να αποκολληθείς απ’ αυτόν...

Από την τίμια εργασία ο άνθρωπος μπορεί να πλουτίσει, μπορεί και να φτωχύνει. Αλλά όπως ο πλούτος δεν κάνει τον τίμιο περισσότερο άνθρωπο, έτσι και η φτώχια δεν τον κάνει λιγότερο άνθρωπο...
Μην φοβάσαι, είναι ελάχιστοι εκείνοι που τρελάθηκαν από τη φτώχια, αλλά πάρα πολλοί εκείνοι που τρελάθηκαν από τον πλούτο...»

[Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς: Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται... Εκδόσεις Εν Πλω 2008, σσ. 28-30]